Pilaw z brązowego ryżu i komosy ryżowej z warzywami.



Danie wegetariańskie.

Przygotowany w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.

Składniki : ( 4 porcje )

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cała cebula, posiekana w kostkę 
1 1/2 szklanki mrożonych warzyw* mieszanych ( marchewka, groszek, kukurydza, fasola szparagowa )
1 1/2 szklanki brązowego ryżu
1/2 szklanki komosy ryżowej
2 szklanki wody
1/3 szklanki suszonych w słońcu pomidorów, pokrojone w paski 
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku

* 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie. Włącz urządzenie, wlej do wewnętrznego naczynia olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż wciąż mieszając, aż cebula będzie przezroczysta.

Wyłącz urządzenie.


Dodaj pozostałe składniki. Pomieszaj.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.


Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem HP 12 minut, gdy urządzenie skończy odliczanie poczekaj 5 minut NR i następnie manualnie wypuść parę QR.


Otwórz urządzenie. Widelcem pomieszaj ryż.

Smacznego !!

Porcje 4 
 Ilość na porcję :

 Kalorie 457
 
 Tłuszcz całkowity 10,4 g 
 Tłuszcze nasycone 1,6g 
 Cholesterol 0mg 
 Sód 34mg 
 Węglowodany ogółem 80,7 g 
 Błonnik 7,8g 
 Cukry ogółem 3,7g
 Białko 10,9 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 70mg 
 Żelazo 3mg 
 Potas 513 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze