Puree z dyni.


Wiem, że jesień jest tuż za rogiem, kiedy widzę, jak słodkie małe dynie zaczynają dojrzewać w ogrodzie !  Część z nich posłuży jako dekoracja na Halloween, ale większość z nich zostanie przerobiona na puree do wypieku.  Brzmi dobrze?  Pokażę Ci „Jak zrobić puree z dyni”!

Składniki :

Dynia
Olej

Przygotowanie :

Umyj dynie. Osusz skórkę.

Pokrój dynie na ćwiartki.

Usuń miąższ.

Posmaruj skórę dyni olejem.


Forme lub tylko półkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonowa. Ułóż kawałki dyni.


Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C, 40 minut.

Po upieczeniu poczekaj aż dynia przestygnie. Usuń skórkę. 


Zblenduj upieczona dynie na jednolitą masę 


Tak przygotowane puree z dyni możesz zamrozić. Najwygodniej zamrozić w woreczkach strunowych. Zamrażam po 2 i I  szklance na woreczek.

Możesz przechować zamrożone puree do 3 miesięcy.

Smacznego !!

Komentarze