Wiem, że jesień jest tuż za rogiem, kiedy widzę, jak słodkie małe dynie zaczynają dojrzewać w ogrodzie ! Część z nich posłuży jako dekoracja na Halloween, ale większość z nich zostanie przerobiona na puree do wypieku. Brzmi dobrze? Pokażę Ci „Jak zrobić puree z dyni”!
Składniki :
Dynia
Olej
Przygotowanie :
Umyj dynie. Osusz skórkę.
Pokrój dynie na ćwiartki.
Usuń miąższ.
Posmaruj skórę dyni olejem.
Forme lub tylko półkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonowa. Ułóż kawałki dyni.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175C, 40 minut.
Po upieczeniu poczekaj aż dynia przestygnie. Usuń skórkę.
Zblenduj upieczona dynie na jednolitą masę
Tak przygotowane puree z dyni możesz zamrozić. Najwygodniej zamrozić w woreczkach strunowych. Zamrażam po 2 i I szklance na woreczek.
Możesz przechować zamrożone puree do 3 miesięcy.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz