Ryż z kurkumą.Przygotowany w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.


Pyszny !! I jaki efektowny !! 

Składniki. : ( 2 - 4 porcje, jeśli potrzebujesz więcej porcji , możesz podwoić ilość składników - czas gotowania się nie zmienia, w dalszym ciągu korzystasz z automatycznej funkcji RICE/ryż LP 12 min , NR )

2 szklanki ryżu basmati, opłukany
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula, drobno pokrojona
1 łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego, pełnotłuste
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka szpinaku, usunięte łodyżki, pokrojony w paski

Przygotowanie :

Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.

Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, olej kokosowy. Smaż ciągle mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Wyłącz urządzenie.

Dodaj ryż, wodę, mleko kokosowe, kurkumę, sól, pieprz. Pomieszaj.


Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z automatycznej funkcji RICE/ryż, urządzenie ustawi zegar na 12 minut, LP.


Gdy urządzenie skończy odliczanie, poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.

Otwórz urządzenie.

Dodaj pokrojony szpinak. Pomieszaj. Ponownie zamknij urządzenie na 3 - 5 minuty.


Smacznego !!


Porcje: 2
 Ilość na porcję :

 Kalorie 964
 
 Tłuszcz całkowity 29,4g 
 Tłuszcze nasycone 24,8g 
 Cholesterol 0mg 
 Sód 40mg 
 Węglowodany ogółem 158,6 g 
 Błonnik 5,5g 
 Cukry ogółem 4,7 g
 Białko 15,9 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 103mg
 Żelazo 4mg 
 Potas 577 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze