Przygotowany w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker
W szybkowarze przygotujesz deser ryżowy praktycznie bez wysiłku.
Przygotujesz niezwykle kremowy pudding ryżowy praktycznie bez użycia rąk. To najłatwiejszy pudding ryżowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a rezultatem jest czysta perfekcja.
Składniki : ( 6 porcji )
1 szklanka ryżu arborio*
1 1/2 szklanki wody
Szczypta soli
2 szklanki mleka***
1 jajko
2 łyżki cukru ( lub do smaku )
1 1/2 łyżki budyniu bez cukru ( waniliowy lub śmietankowy )**
1/4 szklanki suszonej żurawiny
* 1 szklanka - 250 ml
** dodanie budyniu sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kremowy i budyń nada śliczny kolor.
*** możesz zamienić na mleko roślinne
Przygotowanie :
Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj ryż, wide sól.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas HP 4 minuty, gdy urządzenie skończy odliczanie poczekaj 10 minut NR, i następnie manualnie wypuść resztę pary QR.
Gdy czekasz aż urządzenie ugotuje ryż, przygotuj mleko. Do jednej szklanki mleka wbij jajko i dodaj budyń, dobrze wymieszaj.
Otwórz urządzenie.
Przemieszaj ryż.
Dodaj mleko, mleko z jajkiem i budyniem, żurawinę. Dobrze wymieszaj.
Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Wciąż mieszając poczekaj aż mleko zacznie wrzeć i deser zgęstnieje.
Podaj z sosem owocowym, tradycyjnie z cukrem brązowym masłem i cynamonem lub możesz podzielić deser na mniejsze porcje, posypać wierzch cukrem i skarmeliziwac cukier tak, jak w creme brulee.
Smacznego !!
Porcje: 6
Ilość na porcję :
Kalorie 191
Tłuszcz całkowity 2,6g
Tłuszcze nasycone 1,3g
Cholesterol 34mg
Sód 246mg
Węglowodany ogółem 35,7g
Błonnik pokarmowy 1g
Cukry ogółem 9,9 g
Białko 5,7 g
Witamina D 3mcg
Wapń 107mg
Żelazo 1mg
Potas 89mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz