Ultra kremowy deser z ryżu z żurawiną ( pudding ryżowy ) 🍮


Przygotowany w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker

W szybkowarze przygotujesz deser ryżowy praktycznie bez wysiłku.
Przygotujesz niezwykle kremowy pudding ryżowy praktycznie bez użycia rąk.  To najłatwiejszy pudding ryżowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a rezultatem jest czysta perfekcja.

Składniki : ( 6 porcji )

1 szklanka ryżu arborio*
1 1/2 szklanki wody
Szczypta soli
2 szklanki mleka***
1 jajko
2 łyżki cukru ( lub do smaku )
1 1/2 łyżki budyniu bez cukru ( waniliowy lub śmietankowy )**
1/4 szklanki suszonej żurawiny

* 1 szklanka - 250 ml
** dodanie budyniu sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kremowy i budyń nada śliczny kolor.
*** możesz zamienić na mleko roślinne

Przygotowanie :

Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj ryż, wide sól.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas HP 4 minuty, gdy urządzenie skończy odliczanie poczekaj 10 minut NR, i następnie manualnie wypuść resztę pary QR.

Gdy czekasz aż urządzenie ugotuje ryż, przygotuj mleko. Do jednej szklanki mleka wbij jajko i dodaj budyń, dobrze wymieszaj.

Otwórz urządzenie.

Przemieszaj ryż.

Dodaj mleko, mleko z jajkiem i budyniem, żurawinę. Dobrze wymieszaj.

Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.

Wciąż mieszając poczekaj aż mleko zacznie wrzeć i deser zgęstnieje.

Podaj z sosem owocowym, tradycyjnie z cukrem brązowym masłem i cynamonem lub możesz podzielić deser na mniejsze porcje, posypać wierzch cukrem i skarmeliziwac cukier tak, jak w creme brulee.

Smacznego !!

Porcje: 6

Ilość na porcję :

Kalorie 191

Tłuszcz całkowity 2,6g
Tłuszcze nasycone 1,3g
Cholesterol 34mg
Sód 246mg
Węglowodany ogółem 35,7g
Błonnik pokarmowy 1g
Cukry ogółem 9,9 g
Białko 5,7 g
Witamina D 3mcg
Wapń 107mg
Żelazo 1mg
Potas 89mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze