Zupa inspirowana włoskim klasykiem Pasta e Fagioli.Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.
Pasta e fagioli, czyli „makaron i fasola”, to tradycyjne włoskie danie makaronowe.
Zapraszam do wypróbowania zupy inspirowanej włoskim daniem Pasta e Fiagioli, znajdziesz w niej wszystko co najlepsze we włoskiej kuchni, makaron, pomidory, aromatyczne zioła i parmezan. Przepyszna, aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, czyli idealna zupa na chłodne, jesienne dni.
Składniki : ( 4 porcje )
250 g mielonego mięsa ( wieprzowe lub drobiowe )
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
3 łodygi selera naciowego, pokrojone
1 puszka białej fasoli, odsączoną
6 ząbków czosnku, posiekanych lub startych
sól i czarny pieprz do smaku
3-4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
2 szklanki krojonych świeżych pomidorów
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 szczypta pokruszonych płatków chili
Oraz :
2 szklanki jarmużu, posiekany w paski
200 g suchego makaronu, ugotowany w osolonej wodzie wg wskazań producenta
starty parmezan do dekoracji
1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Wlej do urządzenia olej, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż mieszając aż cebula będzie przezroczysta.
Dodaj mięso i czosnek. Smaż aż mięso będzie lekko przysmażone.
Wyłącz urządzenie.
Dodaj pozostałe składniki.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem HP 10 minut. Gdy urządzenie skończy odliczanie, poczekaj 10 minut i następnie manualnie wypuść resztę pary.
Otwórz urządzenie.
Włącz funkcje saute/smażenie.
Dodaj do zupy pokrojony jarmuż, ugotowany makaron. Pomieszaj
Poczekaj aż zupa zacznie wrzeć. Wyłącz urządzenie. Przykryj urządzenie pokrywką. Poczekaj 5 minut.
Przed podaniem udekoruj zupę tartym parmezanem.
Smacznego !!
Porcje: 4
Ilość na porcję :
Kalorie 525
Tłuszcz całkowity 9,1 g
Tłuszcze nasycone 2,9 g
Cholesterol 37mg
Sód 721mg
Węglowodany ogółem 76,7 g
Błonnik 12g
Cukry ogółem 8,8 g
Białko 36,4 g
Witamina D 0mcg
Wapń 236mg
Żelazo 9mg
Potas 1880 mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz