Zupa inspirowana włoskim klasykiem Pasta e Fagioli.Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker.

Pasta e fagioli, czyli „makaron i fasola”, to tradycyjne włoskie danie makaronowe. 

Zapraszam do wypróbowania zupy inspirowanej włoskim daniem Pasta e Fiagioli, znajdziesz w niej wszystko co najlepsze we włoskiej kuchni, makaron, pomidory, aromatyczne zioła i parmezan. Przepyszna, aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, czyli idealna zupa na chłodne, jesienne dni. 

Składniki : ( 4 porcje )

 250 g mielonego mięsa ( wieprzowe lub drobiowe )
 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
 1 puszka białej fasoli, odsączoną
 6 ząbków czosnku, posiekanych lub startych
 sól i czarny pieprz do smaku 
 3-4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 
 1 puszka krojonych pomidorów
 2 szklanki krojonych świeżych pomidorów
 2 liście laurowe
 1/2 łyżeczki tymianku
 1/2 łyżeczki rozmarynu
 1 szczypta pokruszonych płatków chili 

Oraz :

 2 szklanki  jarmużu, posiekany w paski 
 200 g suchego makaronu,  ugotowany w osolonej wodzie wg wskazań producenta
starty parmezan do dekoracji 

 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie. 

Wlej do urządzenia olej, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż mieszając aż cebula będzie przezroczysta. 

Dodaj mięso i czosnek. Smaż aż mięso będzie lekko przysmażone.

Wyłącz urządzenie.

Dodaj pozostałe składniki.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Gotuj korzystając z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem HP 10 minut. Gdy urządzenie skończy odliczanie, poczekaj 10 minut i następnie manualnie wypuść resztę pary.

Otwórz urządzenie.

Włącz funkcje saute/smażenie.

Dodaj do zupy pokrojony jarmuż, ugotowany makaron. Pomieszaj

 Poczekaj aż zupa zacznie wrzeć. Wyłącz urządzenie. Przykryj urządzenie pokrywką. Poczekaj 5 minut.

Przed podaniem udekoruj zupę tartym parmezanem.


Smacznego !!

Porcje: 4
 Ilość na porcję :

 Kalorie 525
 
 Tłuszcz całkowity 9,1 g 
 Tłuszcze nasycone 2,9 g 
 Cholesterol 37mg 
 Sód 721mg 
 Węglowodany ogółem 76,7 g 
 Błonnik 12g 
 Cukry ogółem 8,8 g
 Białko 36,4 g
 Witamina D 0mcg 
 Wapń 236mg 
 Żelazo 9mg 
 Potas 1880 mg

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze