Ziołowe bułki, przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.
Czy jest coś lepszego niż domowe bułeczki z ziołami i czosnkiem ?
Pikantne ziołowe bułeczki są łatwe do zrobienia, pyszne i wyjątkowo miękkie. Z ziołami, czosnkiem i dużą ilością masła !
Chlebomat Tower T 11002
Składniki : ( 12 dużych bułek )
1 szklanka mleka*
2 ¼ łyżeczki suchych drożdży instant
2 łyżki cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki masła, stopionego i schłodzonego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
4 szklanki mąki pszennej chlebowej, plus więcej w razie potrzeby ( UK strong bread flour, Polska mąka 800/850 )
Masło Czosnkowo-Ziołowe :
6 łyżek masła, stopionego
1/2 łyżki mieszanki ziół włoskich
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie :
Wszystkie składniki bułek dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche "
Możesz dodać mleko i masło do miseczki i zagrzać razem w kuchence mikrofalowej, w razie potrzeby lekko przestudzić, następnie wbić jajka i razem wymieszać a następnie całość wlać do urządzenia.
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i podziel na 12 jednakowych części i uformuj bułki. Żeby mieć pewność, że bułki są o tej samej wielkości, korzystam z wagi kuchennej.
Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Rozłóż w formie bułki tak, aby się nie dotykały, w czasie wyrastania i pieczenia, bułki podwoją swoją objętość.
Przykryj formę z bułkami folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, bułki powinny podwoić objętość.
Przed pieczeniem posmaruj bułki roztopionym masłem pomieszanym z mieszanką ziół włoskich i czosnkiem.
Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C 18 - 20 minut.
Upieczone bułki studź na siatce.
Smacznego !!
Wartości odżywcze :
Porcja: 1 bułka
Kalorie: 256kcal
Węglowodany: 31g
Białko: 7g
Tłuszcz: 12g
Tłuszcze nasycone: 7g
Tłuszcze wielonienasycone: 1g
Tłuszcz jednonienasycony: 3 g
Tłuszcze trans: 0,4 g
Cholesterol: 55mg
Sód: 342mg
Potas: 112mg
Błonnik: 2g
Cukier: 3g
Witamina A: 373 j.m.
Witamina C: 0,3mg
Wapń: 46mg
Żelazo: 1mg
Zastrzeżenie:
Wartości odżywcze (na porcję) są jedynie przybliżone.
Komentarze
Prześlij komentarz