Ziołowe bułki, ciasto przygotowane w wypekaczu do chleba.

Ziołowe bułki, przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.

Czy jest coś lepszego niż domowe bułeczki z ziołami i czosnkiem ?  
Pikantne ziołowe bułeczki są łatwe do zrobienia, pyszne i wyjątkowo miękkie.  Z ziołami, czosnkiem i dużą ilością masła !


Chlebomat Tower T 11002


Składniki : ( 12 dużych bułek )

 1 szklanka mleka*
 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży instant 
 2 łyżki cukru
 2 duże jajka
 1/4 szklanki masła, stopionego i schłodzonego
 1 łyżeczka czosnku w proszku
 1 1/2 łyżeczki soli
 3/4 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
 2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej 
 1 łyżeczka suszonego oregano
 4 szklanki mąki pszennej chlebowej, plus więcej w razie potrzeby ( UK strong bread flour, Polska mąka 800/850 )

 Masło Czosnkowo-Ziołowe :

 6 łyżek masła, stopionego
 1/2 łyżki mieszanki ziół włoskich 
 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 

* 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Wszystkie składniki bułek dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " 


Możesz dodać mleko i masło do miseczki i zagrzać razem w kuchence mikrofalowej, w razie potrzeby lekko przestudzić, następnie wbić jajka i razem wymieszać a następnie całość wlać do urządzenia.


Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough )

Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia. 
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i podziel na 12 jednakowych części i uformuj bułki. Żeby mieć pewność, że bułki są o tej samej wielkości, korzystam z wagi kuchennej.


Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Rozłóż w formie bułki tak, aby się nie dotykały, w czasie wyrastania i pieczenia, bułki podwoją swoją objętość.


Przykryj formę z bułkami folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, bułki powinny podwoić objętość.


Przed pieczeniem posmaruj bułki roztopionym masłem pomieszanym z mieszanką ziół włoskich i czosnkiem.


Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C 18 - 20 minut.

Upieczone bułki studź na siatce.


Smacznego !!

Wartości odżywcze :

Porcja: 1 bułka 

Kalorie: 256kcal 
Węglowodany: 31g 
Białko: 7g 
Tłuszcz: 12g 
Tłuszcze nasycone: 7g 
Tłuszcze wielonienasycone: 1g
Tłuszcz jednonienasycony: 3 g 
Tłuszcze trans: 0,4 g 
Cholesterol: 55mg 
Sód: 342mg 
Potas: 112mg 
Błonnik: 2g 
Cukier: 3g 
Witamina A: 373 j.m. 
Witamina C: 0,3mg 
Wapń: 46mg 
Żelazo: 1mg

Zastrzeżenie: 

Wartości odżywcze (na porcję) są jedynie przybliżone.

Komentarze