Chlebomat - wypiekacz do chleba - Pszenny chleb na zakwasie


Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.

Dzięki temu łatwemu przepisowi na chleb z automatu na zakwasie, upieczesz wyśmienity pszenny chleb w którego smaku zakocha się cała rodzina !!
 
Użyj maszyny do chleba, aby wyrobić ciasto , a następnie upiecz w konwencjonalnym piekarniku.  Ponieważ przepis zawiera również suche drożdże, możesz się delektować domowym chlebem w 3 i 1/2 godziny !!

Składniki :

1 szklanka wody*
1/3 szklanki zakwasu - 80 g
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant

* 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .

Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )

Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj bochenek.

Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Do firmy wyłożonej papierem do pieczenia włóż uformowany bochenek.


Przykryj formę z chlebem folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, chleb powinien podwoić objętość.




Przed pieczeniem natnij chleb wzdłuż i posmaruj wierzch chleba woda, dzięki temu skórka będzie chrupiąca.

Piecz chleb 🍞 w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C 25 - 30 minut.

Upieczony chleb 🍞  studź na siatce.

Smacznego !!

Komentarze