Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.
Dzięki temu łatwemu przepisowi na chleb z automatu na zakwasie, upieczesz wyśmienity pszenny chleb w którego smaku zakocha się cała rodzina !!
Użyj maszyny do chleba, aby wyrobić ciasto , a następnie upiecz w konwencjonalnym piekarniku. Ponieważ przepis zawiera również suche drożdże, możesz się delektować domowym chlebem w 3 i 1/2 godziny !!
Składniki :
1 szklanka wody*
1/3 szklanki zakwasu - 80 g
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj bochenek.
Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Do firmy wyłożonej papierem do pieczenia włóż uformowany bochenek.
Przykryj formę z chlebem folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, chleb powinien podwoić objętość.
Przed pieczeniem natnij chleb wzdłuż i posmaruj wierzch chleba woda, dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
Piecz chleb 🍞 w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C 25 - 30 minut.
Upieczony chleb 🍞 studź na siatce.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz