Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.
Przepyszne, puszyste..
Chlebomat Tower
Składniki :
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki mleka, letnie
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki drożdży
4 1/2 szklanki mąki uniwersalnej dodać więcej w razie potrzeby
3 jajka
1 łyżeczka wanilii
Szczypta soli
3/4 szklanki miękkiego masła
Przygotowanie :
Do miseczki dodaj 1/4 szklanki letniego mleka, 1 łyżkę cukru, 1 1/2 łyżeczki drożdży, pomieszaj i odstaw na bok na 5 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Wszystkie składniki bułek dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " )
Owoce włóż do dyspensera, a jeśli Twoje urządzenie nie posiada dodaj owoce gdy urządzenie poinformuje sygnałem dźwiękowym.
Możesz dodać mleko i masło do miseczki i zagrzać razem w kuchence mikrofalowej, w razie potrzeby lekko przestudzić, następnie wbić jajka i razem wymieszać a następnie całość wlać do urządzenia.
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i podziel na 12 jednakowych części i uformuj bułki. Żeby mieć pewność, że bułki są o tej samej wielkości, korzystam z wagi kuchennej.
Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Rozłóż w formie bułki tak, aby się nie dotykały, w czasie wyrastania i pieczenia, bułki podwoją swoją objętość.
Przykryj formę z bułkami folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, bułki powinny podwoić objętość.
Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C 18 - 20 minut.
Upieczone bułki studź na siatce.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz