Przepis inspirowany brytyjskim przysmakiem Hotcross buns.
Przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker
Przepyszne, puszyste bułki wypełnione słodkimi jagodami. Zachwyca smakiem Ciebie i Twoją rodzinę.
Składniki : ( 12 bułek )
1/2 szklanki pełnego mleka*
2 1/4 łyżeczki aktywnych suszonych drożdży instant
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru granulowanego
3 duże jajka, temperatura pokojowa
3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki masła, roztopione
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo :
1/4 szklanki suszonych porzeczek**
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki rodzynek
Do posmarowania :
1 żółtko
1 łyżka wody
* 1 szklanka - 250 ml
** Jeśli nie masz suszonych porzeczek, zastąp je większą ilością rodzynek i żurawiny lub innymi owocami lub kandyzowana skórka z pomarańczy.
Przygotowanie :
Wszystkie składniki bułek dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " )
Owoce włóż do dyspensera, a jeśli Twoje urządzenie nie posiada dodaj owoce gdy urządzenie poinformuje sygnałem dźwiękowym.
Możesz dodać mleko i masło do miseczki i zagrzać razem w kuchence mikrofalowej, w razie potrzeby lekko przestudzić, następnie wbić jajka i razem wymieszać a następnie całość wlać do urządzenia.
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i podziel na 12 jednakowych części i uformuj bułki. Żeby mieć pewność, że bułki są o tej samej wielkości, korzystam z wagi kuchennej.
Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Rozłóż w formie bułki tak, aby się nie dotykały, w czasie wyrastania i pieczenia, bułki podwoją swoją objętość.
Przykryj formę z bułkami folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, bułki powinny podwoić objętość.
Przed pieczeniem posmaruj bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C 18 - 20 minut.
Upieczone bułki studź na siatce.
Smacznego !!
#chlebomat
#breadmaker
#wypiekaczdochleba
#bulki
#bulkiprzepis
#hotcrossbuns
Komentarze
Prześlij komentarz