chlebomat/breadmaker/wypiekacz do chleba - puszyste bułeczki z rodzynkami


Przepis inspirowany brytyjskim przysmakiem Hotcross buns.

Przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker 

Przepyszne, puszyste bułki wypełnione słodkimi jagodami. Zachwyca smakiem Ciebie i Twoją rodzinę.

Składniki : ( 12 bułek )

 1/2 szklanki pełnego mleka*
 2 1/4 łyżeczki aktywnych suszonych drożdży instant 
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1/2 szklanki cukru granulowanego
 3 duże jajka, temperatura pokojowa
 3 szklanki mąki uniwersalnej 
 1/2 szklanki masła, roztopione
 1/4 łyżeczki soli
 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki mielonych goździków
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 Dodatkowo :

 1/4 szklanki suszonych porzeczek**
 1/4 szklanki suszonej żurawiny
 1/4 szklanki rodzynek

Do posmarowania :

 1 żółtko
 1 łyżka wody

* 1 szklanka - 250 ml
** Jeśli nie masz suszonych porzeczek, zastąp je większą ilością rodzynek i żurawiny lub innymi owocami lub kandyzowana skórka z pomarańczy. 

Przygotowanie :

Wszystkie składniki bułek dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " )

Owoce włóż do dyspensera, a jeśli Twoje urządzenie nie posiada dodaj owoce gdy urządzenie poinformuje sygnałem dźwiękowym.

Możesz dodać mleko i masło do miseczki i zagrzać razem w kuchence mikrofalowej, w razie potrzeby lekko przestudzić, następnie wbić jajka i razem wymieszać a następnie całość wlać do urządzenia.

Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )

Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia. 
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i podziel na 12 jednakowych części i uformuj bułki. Żeby mieć pewność, że bułki są o tej samej wielkości, korzystam z wagi kuchennej.

Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Rozłóż w formie bułki tak, aby się nie dotykały, w czasie wyrastania i pieczenia, bułki podwoją swoją objętość.


Przykryj formę z bułkami folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, bułki powinny podwoić objętość.

Przed pieczeniem posmaruj bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.


Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C 18 - 20 minut.

Upieczone bułki studź na siatce.


Smacznego !!

#chlebomat
#breadmaker
#wypiekaczdochleba
#bulki
#bulkiprzepis
#hotcrossbuns

Komentarze