chlebomat/wypiekacz do chleba - drożdżowa babka z serem i konfitura morelową


Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.


Składniki :

Ciasto :

4 1/2 szklanki mąki uniwersalnej*
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie aktywnych suchych drożdży ok. 2 1/4 łyżeczki
1 szklanka mleka, może być użyte mleko roślinne
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 łyżek masła, roztopione ( około 140g )

Do przełożenia :

1 słoik konfitury morelowej ( lub innej wg gustu )
200g sera typu Filadelfia
1/4 szklanki cukru pudru

Do dekoracji :

Cukier puder lub lukier, wg gustu i upodobań

*1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .

Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )


Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.

Okrągłą formę do babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąka ( dobrze sprawdza się semoliną, drobną mąka kukurydziana )

Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x30 cm.

W małej miseczce pomieszaj razem cukier puder i serek typu Filadelfia.

Posmaruj ciasto serem i następnie dowolnym, gęstym dżemem lub konfitura.
Teraz ciasto 🍰 i zwiń w rulon ( roladę )

Za pomocą ostrego noża przetnij roladę wzdłuż.

Ostrożnie zawiń obie części.


Przełóż ciasto do formy. Formę owiń celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, lub do momentu aż ciasto zwiększy objętość o co najmniej 20%.




Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 40 -  50 minut.



Po upieczeniu studź ciasto na siatce.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Smacznego !!

Komentarze