Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.
Składniki :
Ciasto :
4 1/2 szklanki mąki uniwersalnej*
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie aktywnych suchych drożdży ok. 2 1/4 łyżeczki
1 szklanka mleka, może być użyte mleko roślinne
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 łyżek masła, roztopione ( około 140g )
Do przełożenia :
1 słoik konfitury morelowej ( lub innej wg gustu )
200g sera typu Filadelfia
1/4 szklanki cukru pudru
Do dekoracji :
Cukier puder lub lukier, wg gustu i upodobań
*1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Okrągłą formę do babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąka ( dobrze sprawdza się semoliną, drobną mąka kukurydziana )
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x30 cm.
W małej miseczce pomieszaj razem cukier puder i serek typu Filadelfia.
Posmaruj ciasto serem i następnie dowolnym, gęstym dżemem lub konfitura.
Teraz ciasto 🍰 i zwiń w rulon ( roladę )
Za pomocą ostrego noża przetnij roladę wzdłuż.
Ostrożnie zawiń obie części.
Przełóż ciasto do formy. Formę owiń celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, lub do momentu aż ciasto zwiększy objętość o co najmniej 20%.
Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 40 - 50 minut.
Po upieczeniu studź ciasto na siatce.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz