Chlebomat/wypiekacz do chleba /breadmaker 🍞 - słodki chleb z dodatkiem mleka skondensowanego wysokosłodzonego.

Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.

Wypiekacz do chleba Tower.

Składniki : ( dwa średniej wielkości bochenki,  formy o długości około 20 cm )

1 łyżka aktywnych suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka (o temperaturze pokojowej)*
1/2 szklanki wysokosłodzonego skondensowanego mleka
1 jajko
3 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
1/4 szklanki masła, zmiękczone 

* 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Do chlebomatu dodaj składniki zgodnie z zaleceniami producenta. Ja dodaję w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche ".

Przygotuj ciasto korzystając z programu który wyrabia i wzrasta ciasto drożdżowe bez pieczenia.

Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia. 
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.


Gdy urządzenie zakończy program wyjmij ciasto z misy i przełóż na poruszony mąką blat lub stolnicę.


Rozwałkuj ciasto na prostokąt o rozmiarach 30 X 20 cm.


Rozwałkowane ciasto zwiń w roladę i przetnij na 6 równych części.



Formy do ciasta ( keksówki ) wyłóż papierem do pieczenia i do każdej włóż 3 kawałki ciasta ( patrz zdjęcia ).


Każda foremkę owiń folia spożywczą i wstaw do ciepłego miejsca na 45 minut lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.


Następnie usuń folie i piecz chleb w nagrzanym do 180C piekarniku 20 minut, lub do momentu aż skórka będzie apetycznie przyrumieniona.


Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika.

Poczekaj kilka minut a następnie wyjmij chleb z foremek i studz na siatce.


Smacznego !!

#chlebomat
#beadmaker
#wypiekaczdochleba
#slodkichleb
#chleb
#domowychleb

Komentarze