Chlebomat/wypiekacz do chleba /breadmaker 🍞 - słodki chleb z dodatkiem mleka skondensowanego wysokosłodzonego.
Ciasto przygotowane w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker.
Wypiekacz do chleba Tower.
Składniki : ( dwa średniej wielkości bochenki, formy o długości około 20 cm )
1 łyżka aktywnych suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka (o temperaturze pokojowej)*
1/2 szklanki wysokosłodzonego skondensowanego mleka
1 jajko
3 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
1/4 szklanki masła, zmiękczone
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Do chlebomatu dodaj składniki zgodnie z zaleceniami producenta. Ja dodaję w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche ".
Przygotuj ciasto korzystając z programu który wyrabia i wzrasta ciasto drożdżowe bez pieczenia.
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Gdy urządzenie zakończy program wyjmij ciasto z misy i przełóż na poruszony mąką blat lub stolnicę.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o rozmiarach 30 X 20 cm.
Rozwałkowane ciasto zwiń w roladę i przetnij na 6 równych części.
Formy do ciasta ( keksówki ) wyłóż papierem do pieczenia i do każdej włóż 3 kawałki ciasta ( patrz zdjęcia ).
Każda foremkę owiń folia spożywczą i wstaw do ciepłego miejsca na 45 minut lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie usuń folie i piecz chleb w nagrzanym do 180C piekarniku 20 minut, lub do momentu aż skórka będzie apetycznie przyrumieniona.
Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika.
Poczekaj kilka minut a następnie wyjmij chleb z foremek i studz na siatce.
Smacznego !!
#chlebomat
#beadmaker
#wypiekaczdochleba
#slodkichleb
#chleb
#domowychleb
Komentarze
Prześlij komentarz