Instant Pot - aromatyczny dżem jabłkowy,( ze skórką, bez dodatkowych pektyn ).


Składniki : ( 500 ml )

 6 dużych słodkich jabłek **
 1/4 szklanki cydru jabłkowego lub czystego soku jabłkowego*
 1/2 szklanki upakowanego jasnobrązowego cukru
 1 łyżeczka cynamonu
 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 1/2 łyżeczki soli
 1 laska cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 szklanka - 250 ml
** Jeśli zdecydujesz się zwiększyć ilość składników, czas gotowania nie zmienia się 

Przygotowanie :

Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokro każde jabłko na 8 części.

Umieść wszystkie składniki w wewnętrznym naczyniu urządzenia i wymieszaj.

Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas gotowania na 8 minut HP, zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.  

Gdy urządzenie skończy odliczanie, poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR.

 
Otwórz urządzenie, zdejmij pokrywkę i wyjmij laskę cynamonu.

Użyj blendera zanużeniowego lub kielichowego, miksuj aż mieszanina stanie się gładka. 

Włącz ponownie Instant Pot, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie, podczas wyboru funkcji, naciśnij przycisk regulacji na LESS/MNIEJ.  

Gotuj dżem wciąż mieszając aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji – około 15-30 minut.

Wyłącz urządzenie i pozwól aby dżem jabłkowy całkowicie ostygnął.

Przechowuj dżem w lodówce, w hermetycznym pojemniku do 3 tygodni a zamrożony do 6 miesięcy lub zawekuj korzystając ze swojej ulubionej metody.


Smacznego !!

#dżemjabłkowy
#instantpot
#szybkowar
#pressurecooking

Komentarze