Składniki : ( 500 ml )
6 dużych słodkich jabłek **
1/4 szklanki cydru jabłkowego lub czystego soku jabłkowego*
1/2 szklanki upakowanego jasnobrązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 laska cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*1 szklanka - 250 ml
** Jeśli zdecydujesz się zwiększyć ilość składników, czas gotowania nie zmienia się
Przygotowanie :
Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokro każde jabłko na 8 części.
Umieść wszystkie składniki w wewnętrznym naczyniu urządzenia i wymieszaj.
Będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas gotowania na 8 minut HP, zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gdy urządzenie skończy odliczanie, poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR.
Otwórz urządzenie, zdejmij pokrywkę i wyjmij laskę cynamonu.
Użyj blendera zanużeniowego lub kielichowego, miksuj aż mieszanina stanie się gładka.
Włącz ponownie Instant Pot, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie, podczas wyboru funkcji, naciśnij przycisk regulacji na LESS/MNIEJ.
Gotuj dżem wciąż mieszając aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji – około 15-30 minut.
Wyłącz urządzenie i pozwól aby dżem jabłkowy całkowicie ostygnął.
Przechowuj dżem w lodówce, w hermetycznym pojemniku do 3 tygodni a zamrożony do 6 miesięcy lub zawekuj korzystając ze swojej ulubionej metody.
Smacznego !!
#dżemjabłkowy
#instantpot
#szybkowar
#pressurecooking
Komentarze
Prześlij komentarz