Szybkowar/pressure/cooker instant pot.
Instant Pot 5.6l 1000W
Składniki : ( 4 porcje )
Sos mięsny :
1 duża cebula, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki lub ostrej papryki
1/2 szklanki czerwonego wina
2 szklanki pomidorów koktajlowych, pomidorki przekrojone na pół, lub jeśli wolisz 1 puszka krojonych pomidorów
1/2 kg ziemniaków, obrane, pokrojone w dużą kostkę
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu wołowego
Dodatkowo :
2 średnie bakłażany 🍆, pokrojone w plastry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Sos beszamelowy :
1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli, więcej, jeśli chcesz
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 filiżanki 2% mleka, podgrzane
2 duże jajka
Dodatkowo : ( opcjonalnie )
1 szklanka sera mozzarella
1/3 szklanki sera cheddar
Przygotowanie :
Bakłażany :
Bakłażany umyj i pokrój w plastry.
Plastry bakłażana posyp odrobiną soli i połóż na ręczniku kuchennym. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego znaku z warzywa.
Odstaw na 30 minut.
Plastry bakłażana włóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i pomieszaj, oliwa powinna dokładnie pokryć plastry.
Plastry bakłażana ułóż na półce frytkownicy beztłuszczowej airfryer lub piekarnika i przyrumień.
Sos beszamelowy :
Postaw rondelek na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i poczekaj aż zacznie wszec, ale nie może dymić !
Do gorącej oliwy dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia.
Smaż wciąż mieszając aż mąka zrobi się złoto-brązowa i zacznie pachnieć orzechami.
Zestaw rondelek z ognia.
Do rondelka dodaj ciepłe mleko i dobrze pomieszaj, masa powinna być jednolitą, bez grudek.
Dodaj dwa jajka, mieszaj energicznie do całkowitego połączenia.
Dodaj tarty ser mozzarella ( opcjonalnie ) dobrze wymieszaj.
Postaw rondelek ponownie na średnim ogniu, gotuj wciąż mieszając aż sos zacznie wrzeć. A raczej delikatnie pyrkotać ;)
Odstaw rondelek z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Odstaw sos na bok.
Sos mięsny :
Włącz Instant Pot/szybkowar, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę wciąż mieszając aż cebula będzie przezroczysta.
Dodaj mielone mięso. Smaż wciąż mieszając, aż mięso będzie lekko przyrumienione.
Wyłącz urządzenie.
Dodaj :
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki w proszku lub ostrej papryki w proszku
1/2 szklanki czerwonego wina
2 szklanki pomidorów koktajlowych, pomidorki przekrojone na pół, lub jeśli wolisz 1 puszka krojonych pomidorów
1/2 kg ziemniaków, obrane, pokrojone w dużą kostkę
1 łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu wołowego
Pomieszaj.
Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia/bezpieczeństwa jest dobrze zamknięty.
Teraz będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem , ustaw czas gotowania na 10 minut HP, następnie poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR .
Gdy czekasz na mięso, przygotuj sos beszamelowy i włóż pod grill lub do frytkownicy beztłuszczowej bakłażan 🍆
Otwórz urządzenie, ostrożnie gorące !!
Moussaka :
Możesz przygotować moussake w jednym naczyniu lub podzielić na 4 indywidualne porcje, tak jak widzisz u mnie na zdjęciach.
Naczynie żaroodporne ( jeśli będziesz zapiekać w piekarniku ) lub silikonowe/blaszane ( jeśli korzystasz z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer ) wysmaruj dowolnym tłuszczem i dno wyłóż plastrami grillowanego bakłażana.
Następnie nałóż sos mięsny.
Kolejna warstwą jest sos beszamelowy.
Posyp sos beszamelowy tartym serem ( opcjonalnie ).
Zapiecz moussake w nagrzanym piekarniku/we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer .
W nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C w naczyniu żaroodpornym ( całość jako 1 porcja do późniejszego podzielenia na porcje ) 45 minut lub do momentu aż sos będzie apetycznie przyrumieniony.
We frytkownicy beztłuszczowej/airfryer indywidualne porcje w temperaturze 180 C 15 - 20 minut, lub do momentu aż sos będzie apetycznie przyrumieniony.
Smacznego !!
#instantpot
#szybkowar
#instantpotprzepisy
#instantpotpopolsku
#mieso
#moussaka
#zapiekanka
#greckie
#daniagreckie
Komentarze
Prześlij komentarz