Instant Pot - Grecka moussaka.

Szybkowar/pressure/cooker instant pot.

Instant Pot 5.6l 1000W

Składniki : ( 4 porcje )

Sos mięsny :

 1 duża cebula, drobno posiekana
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 1/2 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
 1 łyżka suszonego oregano
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1/2 łyżeczki papryki lub ostrej papryki
 1/2 szklanki czerwonego wina
 2 szklanki pomidorów koktajlowych, pomidorki przekrojone na pół, lub jeśli wolisz     1 puszka krojonych pomidorów 
 1/2 kg ziemniaków, obrane, pokrojone w dużą kostkę 
 1 łyżeczka cukru
 1 szklanka bulionu wołowego

Dodatkowo :

2 średnie bakłażany 🍆, pokrojone w plastry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól

Sos beszamelowy :

 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
 1/2 łyżeczki soli, więcej, jeśli chcesz
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 4 filiżanki 2% mleka, podgrzane
 2 duże jajka

Dodatkowo : ( opcjonalnie )

1 szklanka sera mozzarella
1/3 szklanki sera cheddar 

Przygotowanie :

Bakłażany :

Bakłażany umyj i pokrój w plastry.

Plastry bakłażana posyp odrobiną soli i połóż na ręczniku kuchennym. Dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego znaku z warzywa.
Odstaw na 30 minut.


Plastry bakłażana włóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i pomieszaj, oliwa powinna dokładnie pokryć plastry.


Plastry bakłażana ułóż na półce frytkownicy beztłuszczowej airfryer lub piekarnika i przyrumień. 


Sos beszamelowy :

Postaw rondelek na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i poczekaj aż zacznie wszec, ale nie może dymić !

Do gorącej oliwy dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia.


Smaż wciąż mieszając aż mąka zrobi się złoto-brązowa i zacznie pachnieć orzechami.


Zestaw rondelek z ognia.

Do rondelka dodaj ciepłe mleko i dobrze pomieszaj, masa powinna być jednolitą, bez grudek.

Dodaj dwa jajka, mieszaj energicznie do całkowitego połączenia.


Dodaj tarty ser mozzarella ( opcjonalnie ) dobrze wymieszaj.

Postaw rondelek ponownie na średnim ogniu, gotuj wciąż mieszając aż sos zacznie wrzeć. A raczej delikatnie pyrkotać ;) 

Odstaw rondelek z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Odstaw sos na bok.

Sos mięsny :

Włącz Instant Pot/szybkowar, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.

Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę wciąż mieszając aż cebula będzie przezroczysta.

Dodaj mielone mięso. Smaż wciąż mieszając, aż mięso będzie lekko przyrumienione.


Wyłącz urządzenie.

Dodaj :

 1 łyżka suszonego oregano
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1/2 łyżeczki papryki w proszku lub ostrej papryki w proszku 
 1/2 szklanki czerwonego wina
 2 szklanki pomidorów koktajlowych, pomidorki przekrojone na pół, lub jeśli wolisz     1 puszka krojonych pomidorów 
 1/2 kg ziemniaków, obrane, pokrojone w dużą kostkę 
 1 łyżeczka cukru
 1 szklanka bulionu wołowego

Pomieszaj.

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia/bezpieczeństwa jest dobrze zamknięty.

Teraz będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem , ustaw czas gotowania na 10 minut HP, następnie poczekaj aż ciśnienie samo opadnie NR .

Gdy czekasz na mięso, przygotuj sos beszamelowy i włóż pod grill lub do frytkownicy beztłuszczowej bakłażan 🍆

Otwórz urządzenie, ostrożnie gorące !!

Moussaka :

Możesz przygotować moussake w jednym naczyniu lub podzielić na 4 indywidualne porcje, tak jak widzisz u mnie na zdjęciach.

Naczynie żaroodporne ( jeśli będziesz zapiekać w piekarniku ) lub silikonowe/blaszane ( jeśli korzystasz z frytkownicy beztłuszczowej/airfryer ) wysmaruj dowolnym tłuszczem i dno wyłóż plastrami grillowanego bakłażana.

Następnie nałóż sos mięsny.


Kolejna warstwą jest sos beszamelowy.


Posyp sos beszamelowy tartym serem ( opcjonalnie ).


Zapiecz moussake w nagrzanym piekarniku/we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer .

W nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C w naczyniu żaroodpornym ( całość jako 1 porcja do późniejszego podzielenia na porcje ) 45 minut lub do momentu aż sos będzie apetycznie przyrumieniony.


We frytkownicy beztłuszczowej/airfryer indywidualne porcje w temperaturze 180 C 15 - 20 minut, lub do momentu aż sos będzie apetycznie przyrumieniony.

Smacznego !!

#instantpot
#szybkowar
#instantpotprzepisy
#instantpotpopolsku
#mieso
#moussaka
#zapiekanka
#greckie
#daniagreckie

Komentarze