Instant Pot - podudzia z kurczaka w sosie mango z ryżem kokosowym, przygotowane w multicookerze Instant Pot.

Przygotowane w multicookerze Instant Pot l/szybkowar/pressure cooker.

Składniki : ( 4 porcje )

Sos Mango :

 2 dojrzałe mango
 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 
 2 łyżki oleju 
 3 ząbki czosnku
 1 szklanka bulionu z kurczaka
 1 cytryna - sok i skórka
 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 
 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
 sól

 Kurczak :

 1 kg podudzi z kurczaka 
 sól
 pieprz do smaku

Ryż kokosowy :

 1 szklanka ryżu jaśminowego lub basmati, dobrze wypłukany 
 3/4 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
 1/2 szklanki wody
 1 łyżka masła
 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie :

Oczyść kawałki kurczaka, posyp solą i pieprzem, przykryj folią kuchenną, odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotuj mango : jedno pokrój w kostkę a drugie zetrzyj na grubej tarce.

Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie, do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj olej, poczekaj aż na wyświetlaczu pojawi się komunikat HOT.

Na gorącym oleju obsmaż kawałki kurczaka. Gdy będą apetycznie przyrumienione wyjmij je z urządzenia i połóż na talerzu, odstaw na bok.

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż wciąż mieszając aż cebula będzie przezroczysta. Wyłącz urządzenie.

Do wewnętrznego naczynia urządzenia dodaj wszystkie składniki :

pokrojone w kostkę mango
starte mango
bulion
imbir
sok i skórkę z cytryny
czosnek przeciśnięty przez praskę
płatki ostrej papryki do smaku

Wszystko pomieszaj, na girze ułóż obsmażone podudzia z kurczaka.

Wstaw stojak.


Do naczynia żaroodpornego,wielkością dopasowanegi do rozmiaru urządzenia, u mnie średnica to 20 cm, dodaj 1 szklankę wyplukanego ryżu basmati lub jaśminowego, 3/4 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka masła i 1/2 łyżeczki soli.

Postaw naczynie żaroodporne z ryżem na stojaku. 

Zamknij urządzenie, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.

Teraz będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas na 12 minut HP, gdy urządzenie skończy odliczanie poczekaj 10 minut NR a następnie resztę pary wypuść manualnie QR.

Ostrożnie gorące !!

Wyjmij naczynie z ryżem. Przemieszaj widelcem ryż.

Wyjmij z urządzenia stojak.

Podaj ryż z podudziami i sosem z mango, udekoruj świeżą kolendrą lub natka z pietruszki.

Smacznego !!

#kurczakmango
#kurczak
#instantpot
#szybkowar
#multicooker

Komentarze