Przygotowana w szybkowarze instant pot/szybkowar/pressure cooker.
Instant Pot 5.6l 1000W
Łatwa i pyszna, błyskawicznie przygotowana zupa ziemniaczano-porowa może być przygotowana w szybkowarze elektrycznym (takim jak garnek instant lub ninja foodi) lub na płycie kuchennej.
Składniki :
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 duże pory, posiekane, tylko białe i jasnozielone części
3 łodygi selera naciowego, pokrojone
2 średnie marchewki, pokrojone w plastry
duża szczypta soli i czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego oregano
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
6 szklanek bulionu drobiowego ( lub woda plus kostka rosołowa )*
1 łyżeczka sosu Worcestershire lub sosu sojowego
4 ziemniaki ( 1/2 kg )obrane pokrojone w kostkę
1 szklanka gęstej śmietanki kremówki lub opakowanie sera typu Filadelfia ( 200g )
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Przygotuj wszystkie składniki, obierze i pokrój ziemniaki, por, marchewki, czosnek.
Włącz urządzenie, będziesz korzystać z funkcji saute/smażenie.
Dodaj masło, oliwę z oliwek, posiekany por oraz sól i pieprz. Smaż wciąż mieszając, aż pory zmiękną, 4-5 minut.
Wyłącz urządzenie.
Dodaj liście laurowe, oregano i czosnek i wymieszaj, aby połączyć.
Dodaj bulion drobiowy lub warzywny, sos sojowy i ziemniaki, marchewki i seler. Zamieszaj.
Teraz będziesz korzystać z funkcji pressure cooking/manual/gotowanie pod wysokim ciśnieniem, ustaw czas gotowania na 5 minut HP, upewnij się że zawór ciśnienia jest dobrze zamknięty.
Gdy urządzenie skończy odliczanie poczekaj 15 minut NR, następnie ręcznie wypuść resztę pary QR.
Otwórz urządzenie, dodaj śmietanę/ser typu Filadelfia i za pomocą blendera zanużeniowego lub kielichowego zmiksuj zupę. Zupa powinna mieć kremowa konsystencję, bez kawałków warzyw.
Podaj zupę udekorowaną natka pietruszki lub szczypiorem i odrobiną tartego sera.
Przepyszna z chrupiącą bułka domowej roboty:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=583378363935901&id=100067912267511
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz