Dzięki temu przepisowi robisz dziesiątki maślanych ciasteczek o smaku mokki w ciągu kilku minut a pomoże Ci w tym wyciskacz do ciastek.
Składniki :
56 g gorzkiej czekolady, roztopioną, przestudzona
2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej*
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
W misce wymieszaj mąkę, kakao i kawę instant.
Odłóż suche składniki na bok.
Mikserem ubij masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodaj jajko i wanilię. Mieszaj do połączenia.
Wlej roztopioną czekoladę, ubij do całkowitego połączenia.
Stopniowo dodaj mieszankę mąki.
Mieszaj tylko do momentu włączenia.
Napełnij ciastem wyciszkacz do ciasteczek.
Wyciśnij ciasteczka bezpośrednio na blaszkę do pieczenia lub na matę silikonowa.
Piecz w piekarniku z nawiewem w temperaturze 175 C przez około 10 min.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia przez 5 minut następnie przenieś ciasteczka na metalową kratkę.
Smacznego !!
#wyciskaczdociastek
#cookiespress
#ciastka
#ciastkaczekoladowe
#krucheciasteczka
Komentarze
Prześlij komentarz