Ciasto wyrobione w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker
Wypiekacz do chleba Tower.
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej*
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki masła, temperatura pokojowa
3 łyżki cukru
1 łyżka drożdży instant
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo :
160g gęstego dżemu
* 1 szklanka - 250 ml
Przygotowanie :
Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .
Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )
Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia.
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.
Formę do babki o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj prostokąt o wymiarach mniej więcej 20x25 cm.
Posmaruj ciasto dowolnym, gęstym dżemem i zawiń w rulon ( roladę )
Za pomocą ostrego noża przetnij roladę wzdłuż.
Ostrożnie zawiń obie części ( patrz zdjęcia ).
Przełóż ciasto do formy. Formę owiń celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, lub do momentu aż ciasto zwiększy objętość o co najmniej 20%.
Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 30 - 40 minut.
Jeśli chcesz, możesz przed pieczeniem posmarować wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem w 1 łyżce mleka.
Po upieczeniu studz ciasto na siatce.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Smacznego !!
Porcje: 10
Ilość na porcję :
Kalorie 284
Tłuszcz ogółem 10g
Tłuszcze nasycone 6,1 g
Cholesterol 26mg
Sód 307mg
Węglowodany ogółem 44g
Błonnik pokarmowy 1,3g
Cukry ogółem 14,1 g
Białko 5g
Witamina D 6mcg
Wapń 30mg
żelazo 2mg
Potas 77mg
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.
Komentarze
Prześlij komentarz