Puszysta babka drożdżowa



Ciasto wyrobione w chlebomacie/wypiekaczu do chleba/breadmaker


Wypiekacz do chleba Tower.

Składniki : 

 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej*
 2/3 szklanki mleka 
 1/2 szklanki masła, temperatura pokojowa
 3 łyżki cukru
 1 łyżka drożdży instant
 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka soli

Dodatkowo :

160g gęstego dżemu

* 1 szklanka - 250 ml

Przygotowanie :

Wszystkie składniki chleba dodaj do wewnętrznej miski urządzenia, w kolejności zalecanej przez producenta ( u mnie w pierwszej kolejności składniki " mokre " następnie " suche " .

Wybierz program na wyrabianie ciasta drożdżowego bez późniejszego pieczenia.
( U mnie to program 12 - leavien dough około 1 godzina 20 minut )

Gdy urządzenie miesza, pilnuje czy mieszadło dobrze zbiera i miesza składniki. W razie potrzeby że pomocą silikonowej szpatułki czyszczę ścianki naczynia. 
Pilnuje czy nie trzeba dodać mąki lub płynu.

Formę do babki o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.


Wyrośnięte ciasto wyłóż na opruszoną mąką powierzchnię i uformuj prostokąt o wymiarach mniej więcej 20x25 cm.


Posmaruj ciasto dowolnym, gęstym dżemem i zawiń w rulon ( roladę )


Za pomocą ostrego noża przetnij roladę wzdłuż.


Ostrożnie zawiń obie części ( patrz zdjęcia ).


Przełóż ciasto do formy. Formę owiń celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, lub do momentu aż ciasto zwiększy objętość o co najmniej 20%.


Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 30 - 40 minut.

Jeśli chcesz, możesz przed pieczeniem posmarować wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem w 1 łyżce mleka.


Po upieczeniu studz ciasto na siatce.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Smacznego !!

 Porcje: 10

 Ilość na porcję :

 Kalorie 284
 
 Tłuszcz ogółem 10g 
 Tłuszcze nasycone 6,1 g 
 Cholesterol 26mg 
 Sód 307mg 
 Węglowodany ogółem 44g 
 Błonnik pokarmowy 1,3g 
 Cukry ogółem 14,1 g
 Białko 5g
 Witamina D 6mcg 
 Wapń 30mg 
 żelazo 2mg 
 Potas 77mg 

Informacje o wartościach odżywczych mają charakter szacunkowy i są podawane wyłącznie w celach informacyjnych.
Dane podane powyżej będą się różnić w zależności od konkretnych składników i marek, których używasz.

Komentarze