Ten sos czosnkowy jest łatwy do przygotowania z zaledwie 7 składników w dwóch prostych krokach i smakuje jak sos czosnkowy z Twojej ulubionej restauracji z kebabami! Jest cudownie kremowy z lekką nutą cierpkości i świetnie smakuje w kebabie, sałatkach, grillowanym mięsie i jako dip!
Składniki :
3 ząbki czosnku – obrane
3/4 szklanki majonezu (najlepiej pełnotłusty)
2 łyżki) jogurtu greckiego (lub jogurt naturalny)
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Za'atar (kupiona w sklepie lub domowej roboty)
1/8 łyżeczki oregano
Przepis na domową mieszankę przypraw za'atar :
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=594291276177943&id=100067912267511
Przygotowanie :
Połącz czosnek przeciśnięty przez praskę , majonez, jogurt typu greckiego, sok z cytryny, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, zatar i suszone płatki oregano w małej misce.
Mieszaj, aż do równomiernego połączenia.
Polecam sos czosnkowy kebabów, sałatek, pizzy, kanapek, burgerów, jako dip itp.
Przechowywanie:
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 5-7 dni.
Smacznego !!
#sos
#sosczisnkowy
#sosdokebabu
Komentarze
Prześlij komentarz