Domowy przepis na mieszankę przypraw Za'atar to popularna mieszanka przypraw z Bliskiego Wschodu, sporządzona z mieszanki prażonych nasion sezamu, suszonego tymianku, oregano, majeranku i często z odrobiną sumaka.
Zatar ma naprawdę zastosowanie w kuchni – zarówno mięsnej, jak i wegetariańskiej czy wegańskiej. Ta aromatyczna mieszanka znakomicie sprawdzi się do kanapek, grillowanych mięs i warzyw, a także do sałatek i różnego rodzaju zapiekanek. Mięsa w zatarze można zarówno marynować, jak i po prostu nim doprawiać. Zatar – dodany do jogurtu lub oliwy – podany w formie dipu świetnie komponuje się z białym pieczywem (chleb, pita, chlebek naan, tortilla, piadina). Posypać nim można również pizzę czy wytrawny omlet. Zatar jest też doskonałą i często wykorzystywaną przyprawą do hummusu oraz past na bazie bakłażana. Sprawdzi się także do sera haloumi, zup kremów czy nawet jajecznicy. Zatarem można aromatyzować samą oliwę lub olej, tak jak się to robi z bazylią, chilli lub czosnkiem. Nada się też jako dodatek do pieczenia chlebów i bułek.
Składniki :
3 łyżki uprażonego białego sezamu
2 łyżki mielonego sumaka
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
Dodaj wszystkie składniki do małej miski i wymieszaj, aby się połączyły.
Przechowuj w hermetycznym pojemniku do roku. Użyj w razie potrzeby.
Smacznego !!
#zaatar
#mieszankaprzypraw
Komentarze
Prześlij komentarz